Čeká Vás úřednická zkouška? Vyplatí se investovat do studijních materiálů ? V tomto příspěvku se vám pokusíme pomoct při rozhodování. 

 

Na splnění testu máte celkem 2 pokusy. Každý pokus je zkoušky je zpoplatněný. Za obecnou část úřednické zkoušky to je 500 Kč.

Nesplníte-li ani jeden z pokusů, váš služební poměr zanikne posledním dnem v měsíci, ve kterém jste vykonal druhý neúspěšný pokus úřednické zkoušky, nebo uplynutím lhůty 12 měsíců v případě, že jste se o splnění úřednické zkoušky ani nepokusil či jste stihl využít pouze jeden pokus, a ten nebyl úspěšný.

Uveďme si na příkladech, kolik vás úřednická zkouška bude stát: 

 

Pan Vojtíšek si na webových stránkách MVČR stáhnul otázky k obecné části úřednické zkoušky a sám je vypracoval. U některých otázek si nebyl jistý správnou odpovědí. S vědomím, že udělal pro svou přípravu maximum, se pan Vojtíšek přihlásil ke zkoušce, ale neprospěl. Pro další pokus se již rozhodl neriskovat svou kariéru a objednal si vypracované otázky.

Pan Vojtíšek strávil přibližně 40 hodin vypracováním otázek a vynaložil nemalé finanční zdroje pro splnění zkoušky. 

Náklady pana Vojtíška, který je v 8. platové třídě a začal pracovat bez předchozí praxe, jsou:

– čas strávený vypracováním otázek – tzv. náklady na příležitost (40 hodin při 100 Kč/h) – 4000 Kč

– první platba za obecnou část -500 Kč

– druhá platba za obecnou část -500 Kč

– náklady na nákup skript se zpracovanými otázkami vč. zdrojů -299 Kč + doprava

Celkem přibližně 5 299 Kč

S urednickou zkoukou to zvladnete

Pan Novotný si chtěl přípravu ke zkoušce zjednodušit. Sehnal si odborníky vypracované otázky ve formě skript a začal si je průběžně procvičovat. 

Časové náklady investoval pouze na přípravu, protože si zakoupil skripta i s citací zdrojů, tudíž si správnost odpovědí ihned ověřil a nemusel odpovědi hledat v jednotlivých zákonech.

Zkoušku pan Novotný zvládl na první pokus.

Náklady pana Novotného jsou:

– první platba za obecnou část -500 Kč

– náklady na nákup skript se zpracovanými otázkami vč. zdrojů -299 Kč + doprava

 

Celkem 799 Kč

 

Jaký je ve výsledku rozdíl mezi panem Vojtíškem a panem Novotným? 

Pan Vojtíšek strávil mnohem více času zpracováváním otázek, přitom tento čas by mu stačil na samotnou přípravu. Při druhém pokusu zkoušky byl pod velkým tlakem, jelikož jeho kariéra byla v ohrožení, a proto neváhal investovat další prostředky do nákupu studijních materiálů, aby měl jistotu správných odpovědí.

Pan Novotný nemusel trávit hodiny vypracováváním otázek, měl o 85 % nižší finanční náklady, jistotu dalšího termínu zkoušky, a nebyl proto v takovém stresu. Pokud by chtěl mít pan Novotný větší jistotu, mohl si za minimální náklady test nanečisto vyzkoušet formou online testování či si mohl dokoupit pracovní sešit.

Proč si tedy studijní materiály koupit?

  • Zakoupením kvalitně vypracovaných otázek pro váš první termín zkoušky snížíte přímé náklady na splnění zkoušky až o 85 %.
  • Budete mít více času na učení.
  • Nebudete ve stresu, že riskujete svou kariéru. 
Jak na úřednickou zkoušku